Alimente sau obiceiuri dăunătoare unei danturi sănătoase

  • 99 afişări
11 iunie 2018
Alimente sau obiceiuri dăunătoare unei danturi sănătoase

Medic stomatolog Andreea Catrina ne-a vorbit despre cele mai frecvente obiceiuri dăunătoare şi alimentele care afectează o dantură sănătoasă.

  1. Care sunt alimentele care ne pot afecta dantura (culoarea, smalţul dinţilor)?

In general, cauza determinantă a oricarei afecţiuni dentare este bacteria. Alimentele bogate în zaharuri au o producţie crescută de acizi, care odată stagnaţi la nivelul dinţilor, creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor şi astfel, smalţul se demineralizează. Vinul roşu, tutunul  sunt factori care în timp pot să modifice culoarea dinţilor.

  1. Care sunt obiceiurile care ne pot ajuta să ne menţinem dinţii sănătoşi?

Periajul dentar se recomandă a fi efectuat de două ori pe zi, cel mai important fiind cel de seară. Ca metode adjuvante, se asociază aţa dentară, periuţa interdentară, irigatorul bucal şi clătirea cu apă de gură.

  1. Care este cea mai mare greşeală pe care o facem la îngrijirea dinţilor, dar de care este conştientă o foarte mică parte din populaţie?

Evitarea îndepărtării tartrului. Un procent crescut de pacienţi crede că tartrul este benefic sănătăţii dinţilor, considerând iî mod eronat că acesta previne mobilitatea şi pierderea lor. Lucrurile stau invers, tartrul, odată depus, creşte în cantitate şi determină retracţia şi inflamaţia gingivală, ceea ce duce la apariţia bolii parodontale.

  1. Care sunt alimentele care favorizează apariţia cariilor?

Băuturile acidulate, alimentele lipicioase,  bogate în zaharuri, precum: ciocolata, caramelele, acadelele.

  1. Ce să facem şi ce să nu facem dacă vrem să avem o dantură sănătoasă?

Este recomandată  o vizită la medicul dentist o dată la 6 luni pentru realizarea unui control riguros şi a unei radiografii panoramice, pe baza cărora se vor depista eventualele afecţiuni. Pacienţii trebuie să fie conştiincioşi şi să urmărească cu seriozitate recomandările medicilor cu privire la întreţinerea igienei orale şi la evitarea alimentelor menţionate mai sus.

 

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: obiceiuri , alimente , stomatolog , medic