Cuplurile zilelor noastre, faţă în faţă cu infertilitatea

  • 578 afişări
14 decembrie 2017 Alexandra Necsoiu
Cuplurile zilelor noastre, faţă în faţă cu infertilitatea

Decizia de a avea un copil este, fără îndoială, cea mai importantă din viaţa unui cuplu. Din păcate, tot mai puţine cupluri de astăzi aleg să facă acest pas la o vârstă tânără (până în 35 de ani), majoritatea preferând să amâne decizia până în momentul în care se simt emoţional sau financiar pregătiţi.  Deşi acest tip de planificare ar putea părea justă, la prima vedere, ultimul cuvânt în privinţa momentului potrivit pentru concepţie îl va avea nu mintea, ci ... corpul. Specialiştii atrag atenţia asupra tendinţei de creştere a infertilităţii în rândul cuplurilor din România, în ultimii ani, astfel încât, în momentul actual, aproximativ un cuplu din patru este afectat de infertilitate.

 

Testează-ţi potenţialul fertil

 

”Absenţa sarcinii după un an de viaţă sexuală regulată conduce la diagnosticul de infertilitate”, ne spune Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică-ginecologie, embriolog senior la Columna Medical Center.

 

Specialiştii apreciază că frecvenţa frecvenţa patologiilor feminine şi masculine în cazul cuplurilor infertile este, în prezent, de 1 la 1 (femeie / bărbat).

 

Cu toate acestea, un semnal important de alarmă este, în opinia medicilor, scăderea vârstei la care apare diagnosticul de infertilitate, în cazul femeilor. ”Din nefericire, există tot mai multe cazuri de menopauză precoce, de epuizarea rezervei ovariene la vârste nepermis de tinere, până în 30 de ani”, afirmă dr. Diana Cocei. Deşi în mod normal rezerva ovariană scade odată cu vârsta, există anumite femei care se confruntă cu o rezervă ovariană scăzută încă de la naştere. În alte cazuri, modul de viaţă şi factorii exogeni determină o pierdere mai accelerată a unei rezerve ovariene normale. Reducerea rezervei ovariene este cauzată şi de afecţiuni ginecologice netratate (endometrioza mai ales cu localizare ovariană, intervenţiile chirurgicale pentru înlăturarea chisturilor ovariene), cât şi de un mod de viaţă defectuos. Fumatul şi alimentaţia nesănătoasă sunt factori principali care duc la epuizarea mai rapidă a stocului de ovocite.  

 

”Din păcate, în România există o problemă în ceea ce priveşte informarea femeilor tinere despre riscul pierderii fertilităţii la vârste mai tinere decât normal”, spune specialistul. Pentru a nu ajunge în situaţia de a planifica un copil care nu va mai veni niciodată, medicii le sfătuiesc pe tinerele femei să îşi testeze potenţialul fertil, printr-o simplă analiză de sânge.

 

”Femeile tinere trebuie să fie conştiente că nu pot deveni mame oricând, că există o vârstă limită pentru fiecare, pe care nu o pot anticipa. De aceea, este bine ca ele să se adreseze unui specialist pentru o serie de investigaţii simple prin care pot afla cât timp mai au la dispoziţie. Astfel, femeile foarte ocupate, care nu au timp să se gândească la o sarcină decât după 35 de ani, vor afla cu certitudine dacă acest lucru va fi posibil”, atrage atenţia dr. Cocei.

 

 Fiecare cuplu, investigat individual

 

Pentru acele cupluri care nu reuşesc să conceapă un copil, medicii recomandă investigarea ”personalizată”, în funcţie de problemele specifice ale fiecăruia.

 

”Cuplul infertil trebuie investigat în mod individual, în funcţie de problema pe care o are. Primul care se testează este bărbatul. Se efectuează o spermogramă şi un test halosperm care să ne dea informaţii despre fragmentarea ADN-ului de la nivelul spermatozoizilor”, explică medicul Diana Cocei.  În funcţie de rezultatele obţinute, se va decide realizarea unor investigaţii mai amănunţite.

 

”În ceea ce le priveşte pe doamne, se începe cu nişte investigaţii simple, cum ar fi cultura de col, germenii care intervin în mod obişnuit în infertilitate şi cei ”banali”, se va realiza de asemenea un test Papanicolau. Apoi se testează rezerva ovariană cu anumiţi hormoni care se testează pe profil bazal, ovulaţia cu hormoni pe peak ovulator, după care se poate trece la testarea trompelor uterine. Femeile se sperie în general de această investigaţie, aşteptându-se la o manevră traumatizantă, dar nu este întotdeauna aşa. Există anumite patologii la nivelul trompelor care determină scăderea drastică a procentului de reuşită a FIV până la sub 5% şi, din acest motiv, este absolut necesar să ştim cu exactitate situaţia cu care ne confruntăm”, spune dr. Diana Cocei.

 

În funcţie de problemele specifice descoperite pe parcurs, ”dosarul” fiecărui cuplu poate fi completate cu alte tipuri de investigaţii.

 

Toate aceste rezultate vor fi prezentate medicului specialist, în cadrul consultului de infertilitate , pentru a stabili soluţiile cele mai potrivite pentru a obţine sarcina.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: cupluri , infertilitate , testare