Cum îşi aleg tinerele din România o carieră?

  • 105 afişări
05 noiembrie 2018 Cristiana Trifu
Cum îşi aleg tinerele din România o carieră?

Iată ce aspiraţii au tinerele din România atunci când vine vorba despre carieră şi în ce măsură sunt acestea interesate de o carieră în ştiinţă.

Majoritatea tinerelor din România s-au gândit deja la cariera pe care îşi doresc să o urmeze. Două din zece tinere iau în considerare o carieră în ştiinţă, însă numai 1,5% sunt interesate de o carieră în cercetare ştiinţifică, potrivit unui studiu. Influenţate în primul rând de părinţi, cele mai multe tinere intenţionează să se îndrepte către medicină şi studii economice, dar iau în considerare şi domenii precum psihologie, sociologie sau comunicare, marketing şi studii politice. 

Cum îşi aleg tinerele din România o carieră?

87% dintre tinerele intervievate (14-19 ani, mediu urban) susţin că s-au gândit deja la cariera pe care vor să o urmeze. Întrebate care sunt motivele care stau la baza opţiunilor pe care le au, cele mai multe s-au dovedit a fi pleasure seekers, acestea invocând faptul că domeniul ales este unul care le place (70,6%, în special tinerele de 18-19 ani). Al doilea motiv amintit de tinerele incluse în cercetare a fost acela că e un domeniu care li se potriveşte (38,9%), iar al treilea a avut legătură cu pachetul salarial motivant (28,1%).

Atunci când îşi aleg o carieră, tinerele din România sunt influenţate de părinţi (63%), de persoanele apropiate, dar şi de profesorii şi persoanele publice pe care le admiră.

Când vine vorba despre sursele de informare cu privire la carieră sau la domeniul ales, pe primul loc se află site-urile oficiale şi paginile de Facebook ale facultăţilor (60,1%), urmate de unitatea de învăţământ la care tinerele se află în prezent (45,4%) şi de prieteni sau cunoştinţe (40,1%).

Spre ce cariere se îndreaptă tinerele din România?

Primele opţiuni spontane ale tinerelor din România sunt Medicina (16%) şi Studiile Economice (13,7%), urmate de trei domenii plasate pe poziţii apropiate: Poliţie, Armată sau Jandarmerie (10,7%), Psihologie, Sociologie (10,5%) şi Informatică, Cibernetică (10%).
Întrebate ce alte opţiuni mai iau în considerare, tinerele incluse în cercetare au amintit: Psihologie, Sociologie (39,9%), Comunicare, Marketing, Studii Politice (36,8%) şi Artă – 32,8% (fotografie, pictură, sculptură).

Câte tinere din România iau în considerare o carieră în stiinţă?

Două din zece respondente iau în considerare posibilitatea de a urma o carieră în ştiinţă, însă numai 1,5% dintre respondente sunt interesate de o carieră în cercetare ştiinţifică. Motivaţia este una puternică – s-ar îndrepta către acest domeniu din dorinţa de a contribui la dezvoltare şi progres, din pornirea de a descoperi lucruri interesante, dar şi pentru satisfacţia obţinută din cunoaştere sau pentru viitorul stabil pe care acest domeniu îl poate oferi femeilor din ştiinţă.

Pe de altă parte, tinerele consideră că este o idee mai puţin bună să se orienteze către ştiinţă deoarece se tem de volumul mare de muncă pe care îl implică, de nevoia continuă de studiu şi pregătire şi, bineînţeles, pentru că sunt interesate de un alt domeniu.
Întrebate cu ce asociază cuvântul ştiinţă, jumătate dintre tinerele incluse în studiu au menţionat în mod spontan cuvântul inteligenţă. Studiul a fost realizat de L’Oréal România, cu prilejul Galei de încheiere a programului de burse private L'Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Ştiinţă, care premiază an de an tinere cercetătoare cu merite deosebite. 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: cariera